teran | 
slike |
domov   
 

 

Zdravilnost kraškega terana

Iz rezultatov je razvidno, da je vino kraški teran posebno vino. Njegova bogata sestava aminokislin, pepela, mineralov, kislin in eksirakta, ki so poglavitni parametri kakovosti, to dokazujejo. To nam tudi potrjujejo vsebnosti skupnih fenolov. Ti vsebujejo procianidine (antioksidante), ki imajo zdravilno moč.

Poleg že naštetih značilnosti upravičuje teran svojo posebnost s tem, da je znan kot zdravilno vino. Zdravilnost mu je pripisovala v času rimskega imperija, cesarica Julija in pozneje tudi drugi avtorji, ki so pisali o tem znanem pucinskem vinu. 0 tej njegovi lastnosti so pisali tudi drugi avtorji. Da je to res, potrjujejo zadnje raziskave rdečih vin, med katere spada tudi naš teran. Znano je sredozemsko prehranjevanje, katerega sestavni del so rdeča vina. Dokazano je, da so vsebnosti nekaterih fenolnih sestavin, s tem mislimo predvsem na procianidine, tiste, ki močno delujejo v telesu kot antioksidanti in s tem uravnavajo bolj zdravo presnovo in zdravo živIjenje.


Teran je pri tem še posebno zanimiv, saj je eno izmed rdečih vin, ki vsebuje največ aminokislin. Vse naštete sestavine v teranu pa močno vplivajo na nemoteno delovanje srca, dajejo prožnost ožilju, pri zmernem pitju je manjša možnost rakastih obolenj. Poleg tega esencialne aminokisline zboljšujejo tek in dobro pocutje.

Vrednost oziroma zdravilnost terana se kaže še v drugih vplivih na človeški organizem, ki jih dokazujejo novejše raziskave. Povpraševanje po rdečih vinih na svetovnem trgu in tudi pri nas se veča. Poraba teh vin se je zelo povečala zaradi novejših odkritij medicinske in enološke stroke, ki potrjujejo vsebnost zdravilnih učinkov (flavonoidov) v rdečih vinih. Leta 1991 so v ZDA po televiziji objavili francoski paradoks. Pozornost v oddaji je zbudil podatek, da imajo Francozi v povprečju za 10 % vičjo vrednost holesterola v krvi kot Američani, ker so pravi gurmani. Kljub temu pa imajo Američani trikrat več bolezni srca in ožilja kot Francozi. Pojasnila so našli v načinu prehranjevanja, ob katerem Francozi zmerno uživajo vino, zato na njihov organizem pozitivno delujejo polifenoli, ki jih v rdečih vinih ne manjka. Te snovi so flavonoidne (katehini, epikatehini in njuni oligomeri kot procianidini) in neflavonoidne (najpomembnejsi resveratrol), vsebujejo jih jagodne kožice in pečke. Pri predelavi (maceraciji) preidejo v mošt in pozneje v vino; to velja tudi za teran.

Študija, opravljena pri profesorju Franklju na kalifornijski univerzi leta 1993, je pokazala, da ima tisočkrat razredčeno vino precej večjo sposobnost antioksidativnega delovanja na LDL (škodljivi holesterol) kot vitamin E, ki je veljal doslej za najboljši antioksidant. Dokazano je torej, da družina flavonoidov (polifenolov) pozitivno učinkuje na biološke procese v telesu in preprečuje nastanek holesterola LDL, to pa z zaviranjem nastajanja peroksidaze varuje alfa-tokoferol, poglavitni antioksidant v LDL.

V rdečem vinu, in to velja tudi za teran, je sestava flavonoidov takale: 20 % je katehinov, 10 % antocianov, preostanek pa sestavlja skupina velikih polimeričnih antocianov, od katerih so nekateri znani (protiglivični, resveratrol, vazodilatator, topni tanin in drugo). Katehin se dobro absorbira iz črevesja. Učinkuje kot odstranjevalec prostih radikalov in antioksidant ter preprečuje oksidacijo maščob. Antociani (malvidini) dajejo vinu rdeco barvo.

Da je teran odlično zdravilno vino, nam dokazujejo številne raziskave naših in tujih znanstvenikov. Bogata mineralna in kislinska sestava je naravni pripomoček pri zdravljenju in delovanju prebavnih organov, pri pomanjkanju teka, spanja, telesne oslabelosti in krvnega obtoka. Kisline v teranu raztapljajo škodljive snovi, ki se kopičijo v črevesju, zolčniku, ledvicah, jetrih itn., čisti pa tudi žleze in sluznice. Fosforjeva kislina in železo, ki ju vsebuje teran, pospešujeta nastajanje rdečih in belih krvnih telesc. Teran tudi blagodejno vpliva na prebavo, zdravi sladkorno bolezen in jo tudi preprečuje. Dokazano je tudi, da je učinkovit pri zdravljenju slabokrvnosti, kroničnih in akutnih vnetjih črevesja. Če uživamo teran, se boljše počutimo in nismo utrujeni (povzeto po Mauryju, 1974). Nasi zdravniki ga v zmernih količinah ob jedi priporočajo celo nosečnicam!