teran | 
slike |
domov   
   
 

Dobrodošli

Kmetija Šempolajc ohranja že 200 letno tradicijo pridelave pristnega kraškega terana, katerega izvor je plemenita 130 let stara refoškova trta "Rdeča pentlja".

Iz nje smo razmnožili 7000 trsov iz katerih se pridela odlično teranovo vino, ki se lahko ponaša po vsej dokazani pravici z nazivom kot zdravilno črno vino. Saj ne smemo mimo dejstva (po stavkih shranjenih zapisov), ki poudarja odlične lastnosti kraškega terana tako v časov Rimljanov kakor v srednjem veku vse do današnjih dni.
Najnovejše raziskave so odkrile neverjetne blagodejne rezultate te zdravilne rdeče kapljice kot učinkovit antioksidant proti prostim radikalom.

In še novost!
Njegova slajša žametna, aromatična izpeljanka je TERANOV LIKER. Velja ga poizkusiti!

Teran

Kraški teran je posebno, znamenito vino, ki ga bo treba svetu šele predstaviti, čeprav so ga že prodajali v Londonu za zdravilo in že zdavnaj pili na dunajskem cesarskem dvoru.
nadaljevanje

! Nagrade in priznanja !

prejete nagrade in priznanja

Zgodovina

Gojenje refoška in pridelovanje značilnega rdečega vina, ki slovi z imenom kraški teran, sega verjetno daleč v zgodovino.

Iz zapiskov rimskega zgodovinarja Plinija je razvidno, da so visoko cenili kraško črno vino ne samo Rimljani, temveč so ga poznali celo Grki pod imenom pretorijansko vino severnega Jadrana.

nadaljevanje

Kraška pokrajina

To je kamnita krajina, divja in odljudna ter obdelana in domača hkrati. To je prostor trdih naravnih sil, kamenja, burje in suše, pa tudi toplote, sonca, zavetne prijaznosti in urejenosti.
nadaljevanje

Kontaktne informacije

Rado Macarol
Križ 191
6210 Sežana


Tel: [05] 764-0654
GSM: [041] 448-349

več o tem

© Copyright 2002-Dejan